Pivní speciály
Spacerując po Starym Mieście zaglądnęliśmy do tourist info, przeglądnąć "co jest" i zapytać o to co nam potrzeba. Dostaliśmy dokładną mapę Czeskiej Szwajcarii, którą już zdążyliśmy oprawić i wisi w salonie.
Krzysiek wpadł też na genialny pomysł, by zapytać o piwny przewodnik po Pradze. Brakowało nam takiego. W internecie jest wszystko, ale by przekopać się przez całą masę stron i informacji co i gdzie warto to szkoda czasu. Z resztą najpierw trzeba go mieć.
W tourist info warto wiedzieć czego się chce, bo dokładne mapy i lepsze przewodniki nie są wyłożone na wyciągnięcie ręki.
Piwny przewodnik po Pradze okazał się strzałem w dziesiątkę. Mamy zamiar przetestować najbardziej znane i rekomendowane piwne smaki Pragi. Tak więc systematycznie postaramy się dodawać informacje o naszych nowych odkryciach.
Póki co, myślę że warto o trochę piwnej systematyki, tak by w piwnym świecie poruszać się swobodnie.
Pierwszy z podziałów to ten ze względu na moc dodawanych w procesie warzenia ekstraktów. Najsłabsze zaczynają się od 8% ekstraktu. Najpopularniejsze jednak są: 10' (zawartość alkoholu ok. 3,5%) i 11'. Oczywiście w sprzedaży są również 12', 13' i 14' a nawet takie, które zawierają 16 czy 20% ekstraktu. Te ostatnie są zdecydowanie rarytasami dla smakoszy.
Dodatkowo warto objaśnić niektóre z pozostałych typów piw:
ALE - określenie to używane jest generalnie dla wszystkich piw górnej fermentacji, często dotyczy też tradycyjnych piw chmielowych. W Czechach często nazywane EJL.
ALT - rodzaj słodu, umiarkowanie gorzki, piw górnej fermentacji o barwie zazwyczaj bursztynowej
AMBER - piwo dolnej lub górnej fermentacji, którego kolor jest gdzieś pomiędzy jasnym a ciemnym piwem
BARLEYWINE - najmocniejsza odmiana piw górnej fermentacji, zwykle bardzo gorzka i słodka o pełnym bukiecie zapachowym. Konsystencja kremowa, oleista. Zwykle zawartość alkoholu to 10% i więcej
PALE ALE - piwa górnej fermentacji o jasnej bursztynowej barwie. Słodowy smak z akcentami owocowymi i wyraźną chmielową goryczką
IPA - India Pale Ale - typ piwa górnej fermentacji, zwykle koloru złotego lub bursztynowego, wyraźny chmielowy gorzki smak
Black IPA - India Pale Ale - bardzo ciemne, często w smaku palone i wyraźnie chmielowe
BOCK - typ mocnego piwa dolnej fermentacji
BOTTOM - FERMENTED BEER - PIWA DOLNEJ FERMENTACJI - często nazywane "lagerami". Proces ich produkcji przebiega w niskiej temperaturze
KVASNICOVE PIVO (Kvasnicové) - "piwo drożdżowe", określenie dla piwa produkowanego przez dodanie świeżych drożdży lub fermentującej brzeczki do gotowego piwa. W rezultacie często otrzymywane jest piwo o drożdżowym, chlebowym aromacie
LEZAK (Ležák) - "lager", zwrot używany dla piw wykonywanych ze słodów 11 i 12%
PORTER - określenie dla ciemnych piw wykonanych z prznajmniej 18% ekstraktu
PSENICNE PIVO (Pšeničné pivo) - piwo wytworzone z przynajmniej 33% słodu pszennego
RAUCHBIER - "smoke beer" - piwo do produkcji którego użyto wędzony słód bukowy
STOUT - ciemne piwo górnej fermentacji, rodzaj ale. Zdaniem niektórych stout wywodzi się bezpośrednio od porteru, inni zaś twierdzą, że obie nazwy są tożsame
SVETLE PIVO - jasne piwo
TMAVE PIVO - ciemne piwo
Oczywiście przy okazji poszczególnych browarów i ich trunków przypomnę jeszcze najważniejsze ich cechy.
Opisy typów piw pochodzą z przewodnika, który udało nam się zdobyć - istnieje możliwość, że zawierają pewne niewłaściwości, ale naszej czeskiej podróży po świecie piw jest to dopiero początek więc w razie czego śmiało można mnie poprawiać.
Niebawem przedstawimy pierwsze smakołyki :)
Krzysiek wpadł też na genialny pomysł, by zapytać o piwny przewodnik po Pradze. Brakowało nam takiego. W internecie jest wszystko, ale by przekopać się przez całą masę stron i informacji co i gdzie warto to szkoda czasu. Z resztą najpierw trzeba go mieć.
W tourist info warto wiedzieć czego się chce, bo dokładne mapy i lepsze przewodniki nie są wyłożone na wyciągnięcie ręki.
Piwny przewodnik po Pradze okazał się strzałem w dziesiątkę. Mamy zamiar przetestować najbardziej znane i rekomendowane piwne smaki Pragi. Tak więc systematycznie postaramy się dodawać informacje o naszych nowych odkryciach.
Póki co, myślę że warto o trochę piwnej systematyki, tak by w piwnym świecie poruszać się swobodnie.
Pierwszy z podziałów to ten ze względu na moc dodawanych w procesie warzenia ekstraktów. Najsłabsze zaczynają się od 8% ekstraktu. Najpopularniejsze jednak są: 10' (zawartość alkoholu ok. 3,5%) i 11'. Oczywiście w sprzedaży są również 12', 13' i 14' a nawet takie, które zawierają 16 czy 20% ekstraktu. Te ostatnie są zdecydowanie rarytasami dla smakoszy.
Dodatkowo warto objaśnić niektóre z pozostałych typów piw:
ALE - określenie to używane jest generalnie dla wszystkich piw górnej fermentacji, często dotyczy też tradycyjnych piw chmielowych. W Czechach często nazywane EJL.
ALT - rodzaj słodu, umiarkowanie gorzki, piw górnej fermentacji o barwie zazwyczaj bursztynowej
AMBER - piwo dolnej lub górnej fermentacji, którego kolor jest gdzieś pomiędzy jasnym a ciemnym piwem
BARLEYWINE - najmocniejsza odmiana piw górnej fermentacji, zwykle bardzo gorzka i słodka o pełnym bukiecie zapachowym. Konsystencja kremowa, oleista. Zwykle zawartość alkoholu to 10% i więcej
PALE ALE - piwa górnej fermentacji o jasnej bursztynowej barwie. Słodowy smak z akcentami owocowymi i wyraźną chmielową goryczką
IPA - India Pale Ale - typ piwa górnej fermentacji, zwykle koloru złotego lub bursztynowego, wyraźny chmielowy gorzki smak
Black IPA - India Pale Ale - bardzo ciemne, często w smaku palone i wyraźnie chmielowe
BOCK - typ mocnego piwa dolnej fermentacji
BOTTOM - FERMENTED BEER - PIWA DOLNEJ FERMENTACJI - często nazywane "lagerami". Proces ich produkcji przebiega w niskiej temperaturze
KVASNICOVE PIVO (Kvasnicové) - "piwo drożdżowe", określenie dla piwa produkowanego przez dodanie świeżych drożdży lub fermentującej brzeczki do gotowego piwa. W rezultacie często otrzymywane jest piwo o drożdżowym, chlebowym aromacie
LEZAK (Ležák) - "lager", zwrot używany dla piw wykonywanych ze słodów 11 i 12%
PORTER - określenie dla ciemnych piw wykonanych z prznajmniej 18% ekstraktu
PSENICNE PIVO (Pšeničné pivo) - piwo wytworzone z przynajmniej 33% słodu pszennego
RAUCHBIER - "smoke beer" - piwo do produkcji którego użyto wędzony słód bukowy
STOUT - ciemne piwo górnej fermentacji, rodzaj ale. Zdaniem niektórych stout wywodzi się bezpośrednio od porteru, inni zaś twierdzą, że obie nazwy są tożsame
SVETLE PIVO - jasne piwo
TMAVE PIVO - ciemne piwo
Oczywiście przy okazji poszczególnych browarów i ich trunków przypomnę jeszcze najważniejsze ich cechy.
Opisy typów piw pochodzą z przewodnika, który udało nam się zdobyć - istnieje możliwość, że zawierają pewne niewłaściwości, ale naszej czeskiej podróży po świecie piw jest to dopiero początek więc w razie czego śmiało można mnie poprawiać.
Niebawem przedstawimy pierwsze smakołyki :)
Komentarze